Merhaba, Türkiye’nin Lezzetli ve en hoş yemek tarifleri sitesi E-Tarifler takipçileri Mantı Tarifi ile sizlerleyiz. Eğer lezzetli bir mantı yapmak istiyorsanız, ununuzu iyi seçin, taze un kullanmaya mücadele edin. Mantı hamurunu hazırlarken, un ve suyu göz kararı yapacağız. Zira genelde öyle yapılır, unun niteliğine, inceliğine göre değiştiği için, gram vermek pek sıhhatli olmayabilir.
Kıymayı mantıda kesinlikle orta yağlı kullanmaya mücadele edin, az yağlı olursa kuru oluyor, çok yağlı olursa hamuru nemlendirdiği için, hamurda patlamalar alana gelebiliyor. Mantının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, evvel fırınlayıp sonra haşlamayı secerseniz çok lezzetli bir mantı elde etmiş olursunuz. Mantı hamurunun renginin koyu olmasını isterseniz, yumurta sarısı veya safran kullanabilirsiniz. Mantı açarken hamurunun ince olmasına dikkat edin, fazla bekletmeyin. Tavuk suyu veya et suyu ile pişirirseniz daha lezzetli olacağını unutmayın.
Mantı Tarifi için malzemeler:
Un
Su
İç malzemeleri:
250 gram kıyma orta yağlı
2 tane, kuru soğan
3 diş sarımsak
Zeytinyağ
Haşlanması için su
Tuz, karabiber, kimyon
Nane ve pul biber
Mantı sosu için:
Tereyağı
Pulbiber
Sarımsak
Süzme yoğurt
Mantı Tarifi
Elenmiş olan unumuzun bir kısmını, karıştırma kabına alalım. Tuzunu ilave edelim elimizle unu tuz ile karışmasını sağlamak için karıştıralım. Sonra unun ortasını havuz gibi açalım, suyu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Elimize yapışmayan bir hamur elde edelim, pak tezgahın üstüne alalım hamuru, tezgahın üzerine un serpelim yoğurma operasyonuna devam edelim. Ne kadar çok yoğurursak o kadar hoş mantı hamuru elde ederiz. Dinlenecek kıvama gelince, üzerine kurumasını yasaklayacak nemli bir bez örtelim . Biz mantı içini hazırlarken hamurumuz dinlenmeye devam etsin.
Mantı içi için evvel soğanlarımızı, ayıklayıp incecik doğrayalım, bir tavaya zeytinyağ dökelim ısınmaya bırakalım, bu arada bir diş sarımsak rende yapalım. Isınan yağın içine atalım, soğanlar hafif karamelize olduktan sonra kıymayı ilave edelim. Üzerine tuz, karabiber, kimyon, nane ve pul biberi ilave edelim kavuralım. Hemen ocaktan alalım, bir kenarda soğumaya bırakalım.
Artık açma operasyonuna başlayabiliriz, her bir köşeden dairesel olarak acıyoruz ki orantılı olsun. Şayet hamurunuz yapışma yapıyorsa, büyük bir poşeti kullanarak poşet içersinde hamuru açabilirsiniz. Dairesel hareketlerle açma operasyonu yaptığınız zaman çok fazla kol gücünede gerek kalmayacaktır. İyice incelttikten sonra açma operasyonunu bırakalım, kesme operasyonuna geçelim, istediğimiz ebatlarda keselim.
Kavurduğumuz iç malzemeden 1 çay kaşığı iç alalım, kestiğimiz hamurun bütün ortasına vazgeçelim, bu operasyonu tüm hamurların üzerine yapalım. Artık kapatma operasyonunu yapabiliriz, bohça kapatır gibi tüm uçları birbirine yakalatarak fazla bastırmadan kapatalım. Ve unlanmış bir tepsiye dizelim.
Mantı için tencerede su kaynatalım, kaynadıktan sonra içine mantıların birbirine yapışmaması için, çok az zeytinyağ damlatalım 5-6 damla tuzunu ilave edelim kaynamış suya mantıları tek tek atalım. Mantılar suyun suratına çıktığı zaman pişmiş demektir. Birkaç dakika daha kaynatıp süzgece alalım pişen mantıları. Biz bu arada sosunu hazırlamaya başlayalım.
Mantı sosu için bir tavaya tereyağını alalım erimesini bekleyelim eriyen tereyağın içine pulbiberi ilave edelim. Süzme yoğurdun içine çok az su koyuyoruz karıştırıyoruz, içine rende sarımsakları ilave edelim ve iyice karıştıralım. Sarımsaklı yoğurdumuz hazır, dargın tereyağımızda hazır servis tabağımıza mantıyı koyalım, üzerine yoğurdu dökelim, üzerine tereyağını dolaştırarak dökelim. Hevese göre pulbiber ve nane serpebilirsiniz.
Afiyet olsun….
BAŞKA BİR TARİF
Mantı Tarifi için malzemeler
HAMURU İÇİN:
3-4 su kadehi un
4 yumurta
1 çay kadehi su
Tuz
HARCI İÇİN:
2 soğan
400 gr koyun kıyması iki kere çekilmiş
Tuz,
karabiber
ÜZERİNE:
4 çorba kaşığı tereyağı
Sarımsaklı süzme yoğurt
Sumak,
nane,
pul biber
Mantı Tarifleri
2 kadeh unu yoğurma kabına eleyin, ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta, su ve tuz katıp parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayın. Gerekirse un ilave ederek, sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar, uzun uzun yoğurun. Bezelere dağılın. Üzerini pak bir nemli bezle örterek 15-20 dakika dinlendirin. Bu sırada harcını hazırlayın. Soğanı incecik kıyın veya rendeleyin. Kıyma, tuz, karabiber ile beraber yoğurun.
Bu sırada dinlenmiş olan hamuru, üzerine un serperek oklava takviyesiyle 2 milim inceliğinde açın. 2-3 santim eninde karelere dağılın, ortasına nohut büyüklüğünde kıymalı harç koyun. Uçlarını üstte toplayarak kapatın. Kurumaması için üzerine un serpip bez örterek bir kenarda bekletin. Tüm bezeleri bu biçimde hazırlayın. Geniş bir tencerede mantıların rahatça kaynayabileceği kadar su kaynatın. Azıcık tuz atın. Mantıları kaynar suva salın.
Doldurduğunuz mantıyı birkaç saat bekletecekseniz unlu bir tepsiye birbirine dokunmayacak biçimde yerleştirip üzerini pak bir bezle örtün. Birkaç gün sonra kullanmak isterseniz hafifçe fırınlayın, soğuduktan sonra torbalara doldurup derin dondurucuda gizleyin. Ayrıca kayseri mantısını, Kayserililer mantı yoğurtlanıp tabağa konduktan sonra üzerine de reyhan serperek yerler.
Harlı ateşte suyun tekerrür kaynamasını bekleyin. Daha sonra ateşi orta sıcaklığa getirin. Yumuşayıp suyun suratına çıkana kadar pişirin. Tereyağını minik bir tavada kızdırın. Mantıyı tabaklara paylaştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağını dolaştırın. Sumağını, nanesini, pul biberini serperek sıcak sıcak servis yapın.
sizlere yemektelezzet.com farkıyla sunulmuştur